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SUBSTITUTE TEACHERS Policy Code: 7430 

 

 

A. GENERAL EMPLOYMENT OF SUBSTITUTES 
 

The school system will employ substitute teachers as deemed appropriate by the 

administration and in accordance with State Board policies.  The board recognizes the 

importance of employing licensed teachers as substitutes and will give first priority to 

substitutes who hold or have held any teaching license and second priority to those who 

have completed Effective Teacher Training or comparable professional development 

courses.  Teaching experience also will be considered.  All substitute teachers employed 

by the school system must either hold a valid teaching license or be at least eighteen (18) 

years of age and hold a high school diploma or its equivalent.    

 

A criminal history check will be conducted on applicants for substitute teaching positions 

in accordance with policy 7100, Recruitment and Selection of Personnel, and 

administrative procedures. 

 

The board, upon recommendation of the superintendent or designee, shall adopt a list of 

approved substitutes for employment by the school system.  The human resources office 

shall maintain the list and provide the list to each principal.  Only individuals on the 

approved list may be asked to assume the duties of a teacher and will be recognized by 

the school system as eligible for compensation for performing such duties.   

 

All approved substitute teachers must attend an orientation session conducted through the 

human resources office, including training about applicable policies, regulations, and 

other rules.  However, substitutes who are licensed, were previously employed by the 

school system, and resigned or retired in good standing within the last five years are not 

required to attend an orientation session.  The superintendent or designee shall provide 

for the ongoing training and professional development of approved substitute teachers as 

feasible. 

 

A substitute teacher shall assume all responsibilities and perform all duties of the 

regularly assigned classroom teacher, including any lesson plans and other plans for 

classroom management as prepared and provided by the regularly assigned classroom 

teacher.      

 

B. TEACHER ASSISTANTS AS SUBSTITUTES 
 

A teacher assistant may serve as a substitute teacher in the classroom(s) in which the 

assistant is regularly assigned and will be paid additional compensation according to state 

policies. 

 

C. STUDENT TEACHERS AS SUBSTITUTES 

 

The board discourages the use of student teachers as substitute teachers by the school 
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system.  However, in the event of an emergency or other special situation, the use of a 

student teacher as a substitute teacher may be approved by the human resources office 

upon the student teacher’s attendance at an orientation session for substitute teachers.  

Such approval is contingent upon agreement by the principal, the student teacher, and the 

student teacher’s program or university supervisor, consistent with any policies or 

regulations established by the student teacher’s teacher education program. 

 

A student teacher may serve as a substitute teacher for only his or her supervising or 

cooperating teacher.  A student teacher shall not serve as a substitute teacher on two or 

more consecutive days or for more than a total of five days per semester. 

 

After a student teacher has completed his or her student teaching experience within the 

school system, he or she may request to have his or her name added to the list of 

approved substitutes. 

 

D. PARENTAL NOTIFICATION 

 

In accordance with policy 1320/3560, Title I Parent and Family EngagementInvolvement, 

school principals shall notify the parent of any child who receives instruction in a core 

academic subject for four or more consecutive weeks from a substitute teacher who does 

not meet the certification and licensure standards for the grade level and subject area to 

which the substitute teacher has been assigneddefinition of “highly qualified” under the 

No Child Left Behind Act. 

 

Legal References: No Child Left BehindElementary and Secondary Education Act, 20 U.S.C. 

6311(h)(6)(B)(ii)6312(e)(1)(B)(ii); G.S. 115C-12, -36, -47, -332; 16 N.C.A.C. 6C .0313, 16 

N.C.A.C. 6C .0403; State Board of Education Policy TCP-A-001, TCP-D-005 

 

Cross References: Title I Parent and Family EngagementInvolvement (policy 1320/3560), 

Recruitment and Selection of Personnel (policy 7100) 
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